Skip to content

Vaaleanvihreä

PÄIVÄN JUTTU – kirjoittanut Antti “Jogi” Poikola Jogin kuva

Yhteiskunnallinen vaikuttaminen, mitä sitten onkaan, kuulostaa hyvältä. Kukapa ei huomaisi ympärillään aina jotakin, mitä pitäisi parantaa. Ainakin jos lukee verkkohesarin mielipidekeskusteluja, niin uutisesta riippumatta aina joku tuntuu olevan sitä mieltä, että tämäkin asia voisi olla eritavalla. Itse sain joitakin vuosia sitten päähäni, että myös poliittisen toiminnan kautta voisin pyrkiä vaikuttamaan siihen, miten maailma makaa. Ensimmäinen päähänpistoni johti siihen, että liityin jäseneksi Vihreisiin, jonka otaksuin olevan puolueista lähinnä omia arvojani.

Orastava innostus unohtui nopeasti ja vanha mielleyhtymäni politiikasta kapulakielisenä kankeana ja harmaana vei taas voiton useiksi vuosiksi. Viimevuonna ollessani töissä Brasiliassa ja seurattuani sikäläistä politiikkaa tiedotusvälineistä minusta alkoi tuntua siltä, että kotoisen politiikan kapulakielisyys ja harmaus on pientä siihen verrattuna, jos koko päätöksentekojärjestelmä rypee korruption ja populismin loputtomanoloisessa suossa. Palasin Suomeen ja kaivoin vuosien takaisen innostukseni naftaliinista.

Innostunut olen joo, mutta mitäs sitten? Saavuin parahiksi seuraamaan eduskuntavaaleihin valmistautuvaa Suomea. Tai siis ehdokkaita, puolueita ja mediaa, jotka yhdessä ja erikseen yrittivät epätoivoisesti saada suurta yleisöä kiinnostumaan vaaleista. Liityin erään ehdokkaan tukiryhmäänkin. En valitettavasti henkilökohtaisesti tuntenut sen enempää ehdokasta, kuin muitakaan tukiryhmäläisiä, enkä siksi oikein tempautunut mukaan toimintaan, vaan jäin vain kuunteluoppilaaksi (opettavainen kokemus silti). Innostus oli taas laskussa, mutta korvaan sitä sinnikkyydellä, olen päättänyt, että tällä kertaa haluan katsoa hieman pidemmälle.

Jostain polyteekkarin sivuilta sain yllätyksekseni lukea, että Otaniemessä toimivien poliittisten alayhdistysten kirjo on laajentunut Vihreillä teekkareilla. Tätä yhdistystä ei ollut vielä edellisen innostuneisuuteni aikaan. Tässä minä nyt sitten olen vaaleanvihreänä koettelemassa, mihin voin innostukseni kanavoida.